View My Stats

.

Kennelhoest


 
Kennelhoest (Infectieuze Tracheobronchitis) is een aandoening, die veroorzaakt kan worden door een aantal virussen en bacteriën. De ziekte dankt zijn naam aan het feit dat vooral die honden de ziekte oplopen, die in de stress-situatie van een kennel zitten, waarbij veel honden vlak bij elkaar zitten en er voortdurend geblaft wordt. Het meest opvallende symptoom van de ziekte is het voortdurend hoesten, luidruchtig de keel schrapen en soms slijm opgeven. Kennelhoest wordt voornamelijk veroorzaakt door een infectie met het Paraïnfluenzavirus, het Adenovirustype 2, of de bacterie Bordetella bronchoseptica.
Het Paraïnfluenzavirus is zeer besmettelijk en veroorzaakt ontstekingen en kleine bloedinkjes op het slijmvlies van de luchtwegen. Het Adenovirus type 3 lijkt in werking sterk op het Paraïnfluenzavirus en geeft ook ontstekingen in het longweefsel, waardoor vrij gemakkelijk een bacteriële longontsteking zou kunnen ontstaan. Bordetella bronchoseptica is één van de bacteriën, die vaak gevonden wordt bij kennelhoest, of als een secundaire infectie, of als verwekker van de ziekte.

Preventie van kennelhoest
Bescherming tegen de hierboven genoemdevirussen en bacteriën is in iedergeval goed mogelijk door middel van een jaarlijkse vaccinatie. Waarmee echter niet bereikt wordt, dat de betreffende hond absoluut niet meer verkouden kan worden. Helaas zijn er veel meer factoren die een rol kunnen spelen bij het oplopen van een keelontsteking of verkoudheid (kennelhoest).
.
Jaap van der Wijk

Aanhangsel: enkele tips van wijlen Dick Schipper (kennel Du Cesta Nous)

KENNELHOEST BIJ HONDEN
 

Wie kent niet het verschijnsel kennelhoest, het schrikbeeld van vele hondenbezitters?

Kennelhoest wordt heel vaak opgelopen op shows of op plekken waar veel honden geconcentreerd komen zoals op trainingen.

Eigenlijk zou je kennelhoest kunnen vergelijken met een flinke verkoudheid bij de mens.

Sommige honden kunnen er echt heel beroerd van zijn en gaan, zodra ze zich iets druk maken, zodanig hoesten dat je er zelf soms beroerd van wordt.

Heel vaak wordt dan naar de dierenarts gerend, welke dan een injectie geeft, maar in veel gevallen maakt dat niets meer uit voor de hoest, omdat het ergste van de ziekte vaak al voorbij is als het zich openbaart en ook het besmettingsgevaar dan al voorbij is. Er is dan eigenlijk alleen nog bij direct aanhoesten gevaar voor besmetting.

Om de kosten van een dierenarts te voorkomen graag een tip die heel goed, vaak zelfs beter helpt.

Voordat je naar een show of training gaat, geef je de hond een lepel hoestsiroop, gewoon van het kruidvat of zo. Wij geven de dennenknoppen siroop, die de meeste honden nog lekker vinden ook.

Geen siroop met een dropsmaak, want die krijg je er in de meeste gevallen niet in.

Mocht je hond toch symptomen gaan vertonen, dan geef je drie maal daags hoestsiroop en drie maal daags 5 druppels Arsenicum album D4 en 5 druppels Aconitum D4 van Vogel op een suikerklontje. In twee of drie dagen is het leed dan doorgaans geleden.

De hoestsiroop zorgt voor een betere slijmlaag in de keelholte want kennelhoest veroorzakende virussen zijn een meester in het wachten tot die slijmlaag door blaffen of huilen wordt verstoord, en slaan dan toe.

De druppels verhogen de weerstand tegen koorts, jeuk en pijn, dus lost dit zich meestal snel en zonder schadelijke gevolgen op.

Geef de hond wat extra rust en het proces verloopt dan nog sneller.

Ik hoop dat dit een goede tip is.

Vrijdag 17-12-1999 door Dick Schipper

Terug naar de rubriek Medisch

 .
.
Visit the new LabradorNet Database!
..
...

Click here to go the "NO to 'Silver' Labs" Action Centre
 
 

..

 .
This website is maintained by Jack Vanderwyk
and sponsored by Joe Batt's Arm Labradors.

 Visit our sponsor

.